Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir.
Bir silikayt minerali olan doğada doğal halde oluşan asbest, ısıyı iletimine karşı direncinin çok yüksek oluşu, izolasyonu çok iyi yapması nedeniyle kullanımı arkeolojik kazılarda kazanılan bilgiler ışığında asbestin 2500 yıl önce bile kullanıldığı bilinmektedir.
XIX.yy ikinci yarısından sonra elektrik ve ısı yalıtkanlığı, aşınmaya ve asit vb. maddelere karşı dayanıklı olması nedeniyle sihirli mineral olarak tanınmaya başlanmıştır. Fakat yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra insan sağlığına önemli zararlar veren kanserojen bir madde olduğunun tespit edilmesi ile asbest maddesi için öldürücü toz tanımlaması yapılmıştır.
Mineralin adı antik Yunancada "suya doymaz" anlamına gelen “asbestos” kelimesinden gelir. Bazı Avrupa ülkeleri asbestos yerine Latince “lekesis” anlamındaki “Amiantos” kelimesini kullanırlar. Romalılar ölen insanların yakıldıktan sonra küllerini toplayabilmek için amiantos dedikleri lifsel maddeden yapılmış bir örtü içinde yakarlarmış. Bu şekilde, hem ölenin külü kolay toplanır ve hem de kullandıkları örtü yanmamış olarak kalırmış. Finlilerin 4.000 yıl önce ülkelerinde bulunan antofillit asbest karışımı killerden çanak, çömlek gibi kaplar yapmak için kullanırlarmış. Çinliler de 3.000 yıl önce uzun lifli beyaz asbestten giysileri ve tapınaklardaki kandillerin fitillerini de aynı malzemeden yaptığı tarih kitaplarına geçmiştir. Savaşlarda kalelerin savunulmasında düşman askerlerine atılan sıcak su ve yağlardan korunmak için asbestten yapılmış savaş giysileri kullanılmıştır. Asbest yüzyıllar boyu ve yaygın bir şekilde kullanıldığı halde, meydana getirdiği sağlık sorunları yirminci yüzyılın başında anlaşılmaya başlamıştır. Bunun sebebi, solunduktan sonra yaptığı hastalığın ortaya çıkması için 40 yılı aşan bir enkübasyon süresine gerek olması ve eski dönemlerde insanların şimdikinden çok kısa yaşamalarıdır
Bunlarda bazıları;
Dış cephe duvar yalıtımı ve çatı kaplamalarında
Vinil levha, yer karosu döşeme ve yapıştırıcılarında
İç cephe tavan yalıtımı ve Çatı yalıtımında
Duvar ve tavan boyalarında
Duvar ve zeminde kullanılan odun sobalarından etrafındaki asbestli kağıt, çimento levhalar ve yalıtım plakaları
Asbest malzeme ile kaplanmış veya asbest battaniye veya bant ile kaplanmış sıcak soğuk su ve buhar boruları
Çeşitli fırınların kapı ve kapı contaları
Kumaşlarda yanmaz kumaş olarak
Debriyaj ve fren balatalarında
Tencere ve tava tabanlarında
Beton özlü çiçek saksıları biblo ve heykellerde
Şebekelerde kullanım suyu ve atık su boru hatlarında
Elektrik ekipmanlarında
Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır. Ülkemizde asbest üretimi ve kullanılması 31.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle yasaklanmıştır. Ancak daha önceden kullanıma girmiş olan asbestli maddelerin sökümü, yıkımı, tamiratı, bakımı, geri dönüşümü sırasında asbeste iş yerlerinde maruz kalındığı bilinmektedir.